ICALT feedbackmethodiek

Wil je deze informatie liever in een doorlopend document bekijken?
Download hier de 'ICALT informatiebundel' in PDF formaat.


In Vitale Teach reflecteer je over je eigen lesgeefpraktijk op basis van vaste criteria voor effectief lesgeven. Het is belangrijk om vooraf goed door te lezen welke criteria dit zijn. Zo weet je waar je op moet letten bij het toevoegen van annotaties in de video tijdens je zelfreflectie of wanneer je feedback geeft aan medestudenten of collega's. 

We baseren ons op de criteria uit het ICALT model, ontwikkeld door de Rijksuniversiteit GroningenICALT (International Comparative Analysis of Learning and Teaching) is een wetenschappelijk onderbouwd instrument waarmee inzicht kan verkregen worden in de pedagogische en didactische vaardigheden van de leraar. Het instrument bespreekt verschillende dimensies van effectief leraargedrag. Elke dimensies bestaat uit enkele concrete gedragingen. In Vitale Teach nemen we 6 dimensies en 32 gedragingen uit het ICALT model op, ontdek op deze pagina welke dit zijn. 

Bekijk je de ICALT dimensies en gedragingen liever in één oogopslag? Download hier de ICALT-infographic, raadpleeg hier een A4 overzicht van de ICALT dimensies, gedragingen en voorbeelden en/of bekijk hier het originele ICALT lesobservatieformulier voor het evalueren van het pedagogisch didactisch handelen van leraren

Wanneer je een annotatie toevoegt in een video, zal je moeten aanduiden welke dimensie en gedraging je laat zien op dit moment in de video. Op deze manier leer je gericht kijken naar en reflecteren over je eigen lesgeven. Hoe vaker je annotaties toevoegt, hoe meer je vertrouwd zal worden met de dimensies en gedragingen van ICALT. Even vergeten waar een gedraging voor staat? Je kan steeds een korte toelichting nalezen door op het 'informatie-icoontje' te klikken naast de gedragingen in het annotatiescherm. 

Dimensie 1 - Veilig en stimulerend leerklimaat

Ontdek hier meer over de dimensie 'veilig en stimulerend leerklimaat' en de bijhorende concrete gedragingen. 

Meer info
Dimensie 2 - Efficiënt klasmanagement

Ontdek hier meer over de dimensie 'efficiënt klasmanagement' en de bijhorende concrete gedragingen.

Meer info
Dimensie 3 - Duidelijke en gestructureerde instructie

Ontdek hier meer over de dimensie 'duidelijke en gestructureerde' en de bijhorende concrete gedragingen.

Meer info
Dimensie 4 - Intensieve en activerende les

Ontdek hier meer over de dimensie 'intensieve en activerende les' en de bijhorende concrete gedragingen.

Meer info
Dimensie 5 - Afstemmen op verschillen

Ontdek hier meer over de dimensie 'afstemmen op verschillen' en de bijhorende concrete gedragingen.

Meer info
Dimensie 6 - Leerstrategieën aanleren

Ontdek hier meer over de dimensie 'leerstrategieën aanleren' en de bijhorende concrete gedragingen.

Meer info